Här byggs Smålands störsa idrottshall. Foto Dan Segerson/SR

Här byggs Smålands största idrottshall

Just nu pågår bygget av Smålands största idrottshall i Vetlanda. Nu reser man stommarna som ska bära väggar och tak på länets första bandyhall.

 -Bygget av bandyhallen kan liknas vid ett mekano, säger Stewe Jonsson, ordförande för Vetlanda Arena.

Den nya arenan i Vetlanda blir länets och Smålands första bandyhall, men det byggs mer än så.

Vägg i vägg med bandyhallen byggs en ishockeyhall och på gamla bandybanan bygger man kommunens första fotbollsplan med konstgräs.

Totalt är ett drygt 10-tal föreningar i Vetlanda kommun engagerade i bygget.

Men det är bandyhallen som sticker ut och det gör den på grund av sin storlek. 120x80 meter eller 10 000 kvadratmeter under tak, det motsvarar nästan 10 små villatomter.

Det här är ett typiskt småländskt bygge. Man bygger inte förrän man har merparten av pengarna, man bygger enkelt och man förlitar sig på ideella krafter. 

Det innebär att arenan i Vetlanda blir betydligt billigare än liknande arenor på andra håll i Sverige. 61 miljoner ska det kosta och inte en krona mer lovar Stewe Jonsson. Det är ungefär hälften jämfört med motsvarande hallar runt om i landet.

 -För bandyn är det en överlevnadsfråga att få en hall, säger Stewe Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".