Primärvårdschef Hans Gränefelt. Foto: Jönköpings läns landsting
efter turbulensen

Vårdcentralschef i Habo sparkas

Till slut blev turbulensen för stor. I fredags fick chefen för vårdcentralen i Habo sparken med omedelbar verkan efter förtroendekris där läkare efter läkare slutat.
- Efter samtal med dom anställda beslutade vi att göra så här, säger primärvårdschef Hans Gränefelt.

På fredagen kallade den hårt kritiserade chefen till sig all personal på vårdcentralen och meddelade själv att hon avgår och inte kommer tillbaka till Habo vårdcentral mer.

- Just nu blir det lite kaotiskt när det blir en förtroendekris mellan fackliga organisationer och ledaren, säger Hans Gränefält.

Det här sker efter en längre tids turbulens på den landstingsdrivna vårdcentralen i Habo där en handfull läkare men också annan personal under året lämnat vårdcentralen i Habo och istället gått till privatdrivna vårdcentraler.

Konkreta orsaker till varför det blivit så här är svårt att få fram, men det handlar om chefens sätt att leda vårdcentralen. Konflikten mellan personal och chef har sakta stegrats sedan i våras och när nu fler anställda började ställa ultimatum, antingen går chefen, eller så slutar dom, samt att facket saknade förtroende för chefen, så kom hon överrens med primärvårdschef Hans Gränefelt att sluta med omedelbar verkan.

- Det blev ju en påtaglig turbulens när några medarbetare lämnade verksamheten och nu har vi kommit överrens om att göra ett avslut här och får börja om verksamheten, säger Hans Gränefelt till Nyheterna.

Vad som händer med vårdcentralschefen nu är oklart. Det kan handla om uppdrag centralt för landstinget, eller någon annan vårdcentral i länet, enligt Hans Gränefelt.

- Det viktigaste är att det finns en väldigt god relation och tillit mellan organisation och ledare och det finns inte just nu och då är det tid att byta.

Borde ni gjort detta tidigare och förhindrat att så många lämnat vårdcentralen?

- Det här kan vara en del i ett större sammahang till att flera har lämnat men jag tror nog också alternativet att gå till en annan vårdcentral har varit intressant för dom som slutat, tror Hans Gränefelt.

Han säger att man kanske kunnat agera tidigare, men har började själv sin nuvarande tjänst i våras och har först nu fått hela bilden klar.

Nu börjar ett hårt jobb att återigen bygga upp den hårt sargade vårdcentralen i Habo, börja rekrytera läkare och en ny chef.

- Vi har ju löst det med hyrläkare och nu hoppas jag hela personalen är med i jakten på nya rekryteringar, säger Hans Gränefelt.

Nyheterna har sökt den sparkade chefen under helgen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".