150 riskfyllda platser runt Vättern kartlagda

Länsstyrelsen i Jönköping har hittat många ställen runt Vättern där det skulle kunna ske olyckor som skadar vattnet i Vättern. Något som skulle drabba tusentals människor som får sitt dricksvatten från sjön.

Sammanlagt rör det sig om 149 platser där en trafikolycka till exempel skulle kunna innebära ett utsläpp till Vättern.
Kartläggningen ska nu bli tillgänglig för räddningstjänsterna runt Vättern. På en karta ska de sedan kunna se i detalj hur det ser ut kring ett vattendrag där det skett ett utsläpp.
Vättern försörjer idag ungefär 240 000 personer med vatten, så det kan bli katastrofala följder vid ett stort utsläpp.
Största riskerna finns vid norra Vättern där det finns många småvägar. Och den bäck i Gränna där det nyligen rann ut gödsel som förorenade dricksvattnet är en av de värsta ställena.
-Där ligger vattenintaget bara 300 meter ut i vattnet, så där är riskerna stora. Det säger Måns Lindell på länsstyrelsen som gjort inventeringen i samarbete Vägverket.
-Det ligger en rastplats precis i närheten, det kunde lika gärna ha varit dieselolja från en lastbil som läckt ut, säger Måns Lindell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista