Foto Mats Andersson / Scanpix
Jönköpings län

Fler kvinnor i fullmäktige

Andelen kvinnor i kommunfullmäktige i länet blir allt större. Från 37 procent i valet 2006 till 39 procent i år och det är något som överraskar statsvetaren Magnus Hagevi eftersom valets vinnare, Moderaterna och SD är partier som har låg andel kvinnor.

Nyheterna har gått igenom samtliga kommuner och tittat på hur många kvinnor som tagit plats i länets 13 kommunfullmäktige församlingar. Genomgången visar att andel kvinnor ökar och det förvånar, inte bara Magnus Hagevi, utan även många andra.

Vad är då anledningen till de höjda ögonbrynen. Jo, valets två stora vinnare, Moderaterna och Sverigedemokraterna, är ju kända för att ha en låg andel kvinnor bland sina kommunpolitiker. Så är det även denna gång. Hos Moderaterna minskar andelen kvinnor i fullmäktige i länet med ett par procentenheter och hos Sverigedemokraterna utgör kvinnorna bara en fjärdedel av ledamöter.

Nej, det är övriga partier som ser till att kvinnorna i fullmäktige blir fler. Till exempel har Socialdemokraterna 44 procent kvinnor nu, mot 41 procent 2006. Kristdemokraterna har 42 procent nu mot 39 procent och Centern har 40 procent mot 33. Vilket Magnus Hagevi kommenterar så här.

- Varför de andra partierna har ökat sin andel kvinnor återstår att se, det är egentligen ett mysterium säger Magnus Hagevi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".