Visingsborg en ren säkerhetsrisk

En av länets stora turistattraktioner, Visingsborg på Visingsö, håller på att förfalla och har förvandlats till en säkerhetsrisk för de tusentals turister som varje år besöker ön och ruinen.

Avspärrningarna som ska hindra att folk går in i den vittrande borgen har upprepade gånger slagits sönder och det gör att man nu kan gå in i borgen också där det finns rasrisk.

Gång på gång har länsstyrelsen satt upp grindar och avspärrningar som ska hindra besökare från att ta sig in i Visingsborg som har anor från 1500-talet, men lika ofta slås avspärrningarna sönder.

Nu är det återigen fritt fram att gå in i borgen, med stor risk att man skadas av nedfallande stenar eller att murar rasar samman. För än så länge har Riksantikvarieämbetet bara gjort provisoriska avspärrningar i väntan på beslut om större renoveringar.

John-Eric Gustafsson som är fornvårdare på länsstyrelsen i Jönköping är kritisk till Riksantikvarieämbetes sätt att sköta Visingsborg och han befarar att det kan bli aktuellt att stänga av hela borgområdet.

Om någon vecka ska Riksantikvarieämbetet besluta om det blir några pengar till reparationer av Visingsborg.