Flera glömda röster hittades i Tranås, nu kan det bli omval. Foto: Sören Andersson / Scanpix
Tranås

Glömda röster kan ge nyval

Det finns en risk för att hela valet i Tranås får göras om. I ett låst utrymme hittades nämligen ett 80-tal röster och nu har valnämnden överklagat valet.

– De hittade i fredags i ett låst utrymme i vårt arkiv, förseglade i en plastpåse. Sedan har de inte skickats vidare för rösträkning. De glömdes bort helt enkelt säger Roger Westman som är kommundirektör i Tranås.

Vad händer nu?

– Vi har meddelat länsstyrelsen och berörda myndigheter och också överklagat valresultatet och nu kommer vi gå till Valprövningsnämnden för prövning.


Kan det bli omval?

– Det är inget jag kan ha en uppfattning om. Det är Valprövningsnämnden som hanterar det här.

Vad tycker du om det som hänt?

– Det är naturligtvis olyckligt, det är en miss i hanteringen och vi beklagar det som hänt.


Även om det inte blir omval så kan de röster som nu hittats förändra mandatfördelningen i fullmäktige i Tranås. Miljöparitet var nämligen bara en handfull röster från ytterligare ett mandat, det säger Kew Nordqvist, riksdagsman och fullmäktigeledamot för Miljöpartiet i Tranås.

– Det finns en viss sannolikhet, det fattades alltså tre röster för att vi skulle ta ett mandat till. 

Vad skulle det beyda för makten i Tranås?

– Det är inget som påverkar någonting, Socialdemokraterna skulle tappa ett och vi få ett.

Vad tycker du om att något sådant här kan hända?

– Jag tycker det är lite genant för Tranås kommun att man inte kvalitetssäkrat och haft rutiner för att sådant här inte ska kunna hända säger Kew Nordqvist.

Enligt Valprövningsnämnden finns det nu tre alternativ - att man inte gör något alls, att det blir omräkning av rösterna eller att det blir omval.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".