Foto Daniel Rundqvist/Sveriges Radio.
Trafik

Mycket väsen om tysta asfalten

Flera kommuner som infört så kallad tyst asfalt för att minska trafikbullret, river nu upp den igen och tar tillbaka den vanliga asfalten.

Orsaken är att man anser att den tysta asfalten blivit alldeles för dyr i förhållande till nyttan. I exempelvis Helsingborg ersätts nu den tysta med traditionell.

En vägsträcka som nyligen fick tyst asfalt var E4:an genom Huskvarna, Margareta Sjöhager och Gertrud Berkelöf som bor där ser det som en stor förbättring.

– Jag tycker det är bättre, det tycker jag säger Margareta.

– Det märks tydlig skillnad fyller Gertrud i.


Det är för att minska däckljudet från trafiken som vägmyndigheterna på flera håll prövat att lägga en ny typ av lite mer porös asfalt.  

Men problemet är alltså att den tysta asfalten är betydligt dyrare samtidigt som den slits ner mycket fortare an traditionell och att effekten också minskar ganska fort.

På flera håll i landet här därför kommunerna slutat att använda den tysta asfalten, eller till och med tagit bort den, som i Helsingborg. Samtidigt är bullret ett bekymmer och Trafikverket som sköter det statliga vägnätet kommer i alla fall inte att ge upp den tysta asfalten på sina vägar ännu, säger Mats Hemminger som är beläggningssamordnare  i Skåne.

– Även om man har haft en hel del misslyckanden vill nog Trafikverket ha kvar den, speciellt när nu dubbdäcken minskar eftersom det ofta är dubbdäcken som sliter på vägarna.


Gertrud Berkelöf i Huskvarna hoppas på att det ska finnas pengar så hon får behålla sin tysta asfalt i Huskvarna.

– Jag vill inte ha tillbaka den gamla, det vill jag verkligen inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".