1 av 3
Båthusen i Visingsö hamn hotas när vågor och is gör att stolparna äts upp. Foto Dan Segerson, Sveriges Radio.
2 av 3
Bryggor och stolpar i hamnen på Visingsö äts sönder av is och vatten. Foto Dan Segerson, Sveriges Radio
3 av 3
Kjell-Åke Hult i Visingsö Fiskareförening. Foto Dan Segerson, Sveriges Radio.
Visingsö

Hamnen vittrar sönder

Den unika hamnmiljön med små båthus på Visingsö är hotad.

Småbåtsbryggan är i akut behov av renovering, och nu vill fiskeföreningen på ön Jönköpings kommuns hjälp med det.

Väder och vind går hårt åt hamnen på Visingsö. Bryggan där småbåtarna ligger förtöjda är rutten, och risken är stor att de bultar som håller båtarna på plats, helt enkelt lossnar och att båtarna sliter sig.

-Bryggan är helt rutten undertill. 50 år av vatten och is har gnagt sönder stolparna, så det är inte mycket kvar, säger Kjell-Åke Hult, ledamot i styrelsen för Visingsö Fiskareförening.
-Nu måste vi få en ny vågbrytare, annars kan vi inte ha våra båtar här, och så får bryggan förfalla och måste rivas, säger han.

I januari rev kommunen den vågbrytare som skyddade småbåtsplaterna och båthusen, och då ökade också problemen. Nu kan sjön gå ganska hög inne i hamnbassängen och det ökar påfrestningarna på den ruttna bryggan och riskerar förstöra båtarna.

Nu vill fiskareföreningen att kommunen gör något. Man vill till exempel ha tillbaka vågbrytaren. Den skulle skydda bryggan och småbåtarna, men också de unika båthusen längre in i hamnen. De stora färjorna rör upp vatten och is på vintern och utan vågbrytare gnags de stolpar som håller uppe båthusen sönder.
-På sikt försvinner båthusen och hela den gamla hamnmiljön, som är i sig är en kulturskatt, säger Kjell-Åke Hult.

Och själv kommer han inte att lägga i sin båt nästa år.

-Jag har fått gått ner och vakta båten många nätter i sommar, trots att det kanske inte blåst mer än vanlig frisk vind, mellan fem och åtta meter per sekund.

Och det är bråttom att komma igång med arbetena menar Kjell-Åke Hult. Helst borde man starta i morgon. Men föreningen kan inte själva finansiera renoveringen.

-Vi har inga möjligheter att göra det här arbetet, det är alldeles för stort för oss, säger Kjell-Åke Hult, ledamot i Fiskareföreningens styrelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".