Nebosja Obradovic. Foto Daniel Rundqvist/Sveriges Radio.
Budgeten

Företagare hade väntat sig mer

– Jag skulle prioritera arbetsgivaravgift, kompetensförsörjning för framtiden och det tredje är regler om anställningsskyddet säger Nebbosja Obradovic i Vaggeryd, som är en av företagrna som inte imponeras av regeringens budget.

Regeringens budgetförslag idag får underkänt från näringslivshåll. Organisationen Företagarna saknar vad man menar skulle vara riktiga jobbskapande åtgärder - som sänkt arbetsgivaravgift och ändrade turordningsregler.

Många företag hade hoppats på mer av dagens budget, riktat direkt mot näringslivet. I budgeten finns en del åtgärder mot arbetslösheten - som särskilt anställningsstöd, så kallade instegsjobb för invandrare, sänkt restaurangmoms och jobbcoacher - men organisationen Företagarnas VD Anna-Stina Nordmark Nilsson säger till Sveriges Radio att hon är förvånad över att regeringen exempelvis inte satsar på en rejäl sänkning av arbetsgivaravgifter för till exempel mindre företag - som hon menar skulle ge tusentals nya jobb.

Nebosja Obradovic, VD på AQ Enclosure i Vaggeryd, ett företag med runt 170 anställda som arbetar med plåtprodukter, håller delvis med. Framför allt vill han gå längre med sänkningen av arbetsgivaravgiften för ungdomar.

– En riktig push i den här strategiska utvecklingen för att få ner skulle vara att helt ta bort arbetsgivaravgiften för den här åldersgruppen.

AQ Enclosure har liksom många andra tillverkningsföretag haft en tuff tid, men ser nu en ljusning. Ändå tror Nebosja Obradovic att det måste till åtgärder för att stärka industrin.

– Desto fler lågkonjunkturtillfällen vi har desto djupare är de och svårare att bemästra. Kanske vi överlever den här gången men jag tror det behövs mer åtgärder nästa gång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".