Arkivbild, foto David Svanberg/Sveriges Radio.
Värnamo

Kräver livstid efter dubbelmord - helt olika syn på bevisläget

"Hon är en missbrukare och hon är en tjuv, men hon är ingen mördare." Så inledde advokat Olof Larsson sin slutplädering i Göta Hovrätt i Jönköping angående misstankarna mot sin klient om dubbelmordet i Värnamo.

Tingsrätten friade den 33-åriga kvinnan och Olof Larsson yrkade idag på att Hovrätten gör samma bedömning.

– Att de fastställer tingsrättens dom och ogillar målet i sin helhet. Jag tycker inte åklagaren styrkt vare sig det ena mordet eller det andra mordet säger advokat Larsson.

Advokat Olof Larsson anser alltså att även Hovrätten bör frikänna den mordmisstänkta kvinnan från Värnamo. I sin slutplädering för rätten försökte han slå hål på de teorier och påståenden som han menar åklagaren Anders Brokelind presenterat.

Det är inte ställt utom all rimlig tvivel att det kan röra sig om en annan gärningsman i båda mordfallen och då kan man inte fälla, anser Olof Larsson.

I det första mordfallet saknas teknisk bevisning eftersom polisen till en början avskrev det hela som ett självmord. Åklagaren har även hävdat att likheterna mellan de båda morden är så stora att det måste röra sig om en och samma gärningsman, men det menar Olof Larsson inte stämmer.

Han tycker att det finns fler olikheter än likheter och pekar bland annat på att i det andra mordet, på sin klients mamma, använts mycket mer våld än i det första. När det gäller mordet på den misstänkte kvinnans mamma finns det teknisk bevisning med dotterns DNA på det hundkoppel som mamman stryptes med, men det är inte så konstigt, menar Olof Larsson, eftersom dottern bodde hemma hos sin mamma vid tidpunkten för mordet.

Den mordmisstänkta kvinnan hade idag mycket svårt att hålla sig vaken under Olof Larssons slutplädering och nickade ideligen till och frågan är hur trovärdiga hennes vittnesuppgifter är med tanke på att hon var påverkad av droger under tidpunkten för båda morden och därför har mycket vaga minnesbilder

Men Åklagaren Anders Brokelind anser att Hovrätten bör göra en annan bedömning än Tingsrätten gjort och fälla kvinnan.

– Jag har sagt att jag tycker att hovrätten ska ändra tingsrättens dom och fälla för mord i två fall och bestämma påföljden till livstids fängelse.

Tidigare om dubbelmordet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".