Jönköpings län

Reagerar efter direktsänt självmord

En ung man från Södertälje tog igår livet av sig på internet inför ögonen på flera hundra som tittade på den webbkamera han satt upp. Och det är något som väcker starka reaktioner runt om i landet.

Margit Ferm är ordförande i SPES-kretsen, SuicidPrevention och Efterlevandes Stöd, i Jönköpings län.

– Vad jag vet är det första gången i Sverige, men utomlands har jag förstått att det hänt tidigare säger Margit.

Igår vid lunchtid kopplade en ung man i Södertälje upp sig på en hemsida på Internet, satte på sin webbkamera och berättade för de personer som var inne på sidan att han tänkte ta livet av sig.

Under tiden kom flera hundra in och skrev kommentarer på sidan - kommentarer som var både sarkastiska och uppviglande, medan andra försökte hjälpa honom.

Drygt en timme senare gjorde han verklighet av sina planer att hänga sig, allt medan webbkameran fortsatte sända ut bilden.

De sista bilderna man kunde se var när polisen kom in i lägenheten, 21 minuter efter larmet. Då var det för sent.

– Det verkar som man inte tagit det här på allvar och det kanske är faran med nätet då man inte får den här medmänskliga kontakten som man får i det reella mötet. Det känns som det inte är verkligt. När det gäller människor som har tankar på att ta sitt liv ska man alltid gripa in på en gång. Det var förfärande att se hur lång tid det tog innan någon ringde till polisen. Vi ska alltid ta olika former av suicidmeddelanden på största allvar säger Margit Ferm.

Hit kan du ringa

 • Nationella hjälplinjen
  020-22 0060
 • Jourhavande präst
  via 112
 • Jourhavande medmänniska
  0771-900 80
 • BRIS
  0200-230 230
 • BRIS, vuxentelefon om barn
  077-150 50 50
 • Jourhavande adoptionskompis
  020-64 54 30
 • Linje 59 för bi- och homosexuella ungdomar
  020-59 59 00
 • SPEC
  08-34 58 73
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".