Foto: Henrik Montgomery / Scanpix
Jönköpings län

Rekordår för campingen

Det är mer populärt än någonsin att campa. I somras ökade antalet gästnätter med två procent. En campingplats som märkt av det ökande intresset är Grännastrandens camping i Gränna. Nu vill de bygga ut för att kunna ta emot alla gäster.

- Vi ska utöka antalet elplatser och bygga nya servicebyggnader, och det finns planer på fler stugor, berättar David Pantzar som driver campingen i Gränna.

Uppgången på två procent visas i en tendensmätning som SCR, Sveriges camping- och stugföretagares riksorganisation, har gjort.

2009 var ett rekordår för svensk turism och inte minst för landets campingplatser. I spåren av finanskrisen med fler arbetslösa valde många att turista i Sverige istället. När så väl konjunkturen vände och fler fick jobb så var det nog få som trodde att 2010 skulle bli ett bättre turistår för Sverige än 2009. Men så blev det, i alla fall när det gäller gästnätter på campingplatser. 

I Gränna till exempel fick David Pantzar tacka nej till ett 20-tal personer som ville bo på hans camping varje dag i somras. Han tror att intresset för camping kommer att öka ännu mer.

- Det finns ett större intresse. 40-talisterna ökar sina inköp av husbilar och tillverkning av husvagnar ökar, så det ser positivt ut.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".