Kew Nordqvist och Annie Johansson. Foto Sveriges Radio och Tomas Oneborg/SvD/Scanpix
Riksdagen

Länsbor tar plats i utskotten

Riksdagspolitikerna från Jönköpings län kommer ha störst inflytande över miljö- och jordbruksfrågor. Det står klart sedan riksdagen beslutat vilka ledamöter som ska sitta i de olika utskotten.

I riksdagen finns 16 olika utskott och nämnder. I utskotten avgörs frågorna innan de går vidare för beslut i riksdagen. Det innebär att ledamöterna i utskotten har mycket makt över sitt ansvarsområde. I varje utskott sitter 17 ordinarie ledamöter och 17 suppleanter.

Om vi ser till de 13 riksdagsledamöterna från vårt län, så fick nio av dem ordinarie platser i utskotten, medan tre bara fick suppleantplatser. En fick ingen plats alls, vilket inte är så konstigt. Det är Jimmy Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare, som ju fick sitt mandat från Jönköpings län. Han tycker nog att partiledarjobbet är tungt nog ändå utan utskottsplats.

Bäst representation har länet i miljö- och jordbruksutskottet. Där är Bengt-Anders Johansson, Moderat från Gislaved, vice ordförande och Irene Oskarsson, Kristdemokrat från Aneby, ordinarie ledamot och Kew Nordquist, Miljöpartist från Tranås, suppleant.

I Kulturutskottet är Andreas Carlson, Kristdemokrat från Mullsjö ordinarie och Helena Bouveng, Moderat från Vetlanda, suppleant.

I Finansutskottet är Annie Johansson, Centerpartist från Värnamo, ordinarie och Peter Persson, Socialdemokrat från Jönköping, suppleant.

Länet har även ordinarie ledamöter i Utrikesutskottet, konstitutionsutskottet, utbildningsutskottet, justitieutskottet och civilutskottet.

Flest uppdrag i utskotten har Irene Oskarsson, förutom ordinarie i Miljö- och jordbruksutskottet, är hon dessutom suppleant i Försvarsutskottet och EU-nämnden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".