Politik

Så fördelas makten i Värnamo

Det har varit många turer kring politiken i Värnamo idag. Frågan har varit vem som ska samarbeta med vem. Nu står det klart att Miljöpartiet väljer den borgerliga sidan.

Som tack för att Miljöpartiet stöder de borgerliga, får partiet plats i två nämnder; kulturnämnden och barn- och utbildningsnämnden.

Det är platser som Miljöpartiet inte hade fått utan samarbetet. Partiet är litet och har bara ett mandat i kommunen.

Men samarbetet gäller inte politiken, utan är tekniskt och går ut på hur makten ska fördelas.

Dagen började ju annars med lokala medieuppgifter om att Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna skulle samverka valtekniskt för att få platser i nämnder och styrelser. Något de inte skulle få var och en för sig.

Men Miljöpartiet förnekade sådana planer.
Vänsterpartiets Svante Olson å sin sida har fått kritik från sin partisekreterare för att överhuvudtaget pratat med Sverigedemokraterna om någon som helst samverkan.

Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna blir nu utan platser i nämnder och styrelser och får nöja sig med att vara ledamöter i fullmäktige i Värnamo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista