LÄNET

Metallstölderna ökar dramatiskt

Det har skett ovanligt många stora metallstölder i länet under det senaste halvåret. Den senaste i raden var när över 20 ton zink stals från ett företag i Jönköping.

Under det senaste halvåret har uppemot 30 stölder av metall från företag anmälts runt om i länet säger Mikael Terplan på polisens underrättelseenhet. Även han misstänker organiserad brottslighet  och då handlar det inte om några enstaka kopparkablar utan om rejäla metallmängder. Och det är en brottslighet som ökar med priserna säger han.

"Just de här större tillgreppen har inte varit lika många i antal som det är just", nu säger Mikael Terplan.

Den senaste i raden av stora metallstölder i vårt län skedde på ett företag för några veckor sen i Jönköping och då stals drygt 20 ton zink till ett värde av en halv miljon kronor. Och zink är inte något som man bara stoppar på sig. En tacka väger över ett ton och tjuvarna tjuvkopplade företagets truckar för att lasta. Och det är vanligt sätt säger Annikki Hirn på Nordic Galvanization.

"Det går fort för de här personerna som är vana att hantera truck och lastbil. Det mest sannolika är att zinket försvinner utomlands".

Polisen har ingen gripen för den stora zinkstölden och överhuvudtaget är stora metallstölder svårlösta brott menar Mikael Terplan.

"Det är få iakttagelser och vi får inte in mycket uppgifter. Det är även svårt att lokalisera mottagaren fär sådant här gods och svårt att spåra godset överhuvudtaget", säger Mikael Terplan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".