GISLAVED, TRANÅS

Fast telefoni blir mobil trots kritik

Många hushåll i landet kommer att få byta ut sin fasta telefon till mobil. TeliaSonera som står bakom teknikskiftet, ett skifte som har fått mycket kritik efter att ha testats i bland annat Vetlanda. Nu går man ändå vidare med Tranås och Gislaveds kommuner.

Arbetet med att byta ut fast telefoni till mobilt telefoni kommer att ta ungefär fem år och berör ungefär 50 000 hushåll i hela landet. Det innebär att man tar bort ungefär en miljon stolpar.

Björn Berg är informationsansvarig på Telia Sonera och han menar att det inte alls kommer att bli en stor förändring. Man har kvar sin vanliga telefon och samma telefon nummer men det blir krångligare att ringa grannenför då måste du slå riktnumret.

För ungefär ett år sen startade man arbetet med att byta ut fast telefoni till mobilt telefoni i fyra olika kommuner och Vetlanda var en av kommunerna.

Då fick projektet väldigt hårt kritik, bland annat fungerade inte tekniken som den skulle och trygghetslarmen i hemmen fungerade inte utan fast telefoni.

Företaget menar att trygghetslarm är i grunden kommunens ansvar men att man nu har ett trygghetslarm som fungerar med mobilt telefoni.

Björn Berg säger att de problem som företaget hade i början av arbetet har man nu lärt sig av.
- Den lärdomen tar vi nytta av nu. De fel vi gjorde då kommer vi inte göra igen, vi kan garantera att det kommer fungera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista