Foto: Henrik Gustavsson

Stadsbor mer miljövänliga än de som bor på landet

Att vara stadsbo är att vara mer miljövänlig än att bo i en förort eller på landet. Det har Jönköpings kommun tagit fasta på när de försöker få ner koldioxidutsläppen.

Kanske är luften mer hälsosam på landsbygden, men om man ska tänka globalt så bidrar man mindre till utsläpp om man bor i stan, eftersom man reser mindre då, och transporterna är den stora koldioxidutsläppsboven. Det säger Kristina Höök Patriksson, samordnare för kommunens klimatinvesteringsprogram.

Jönköpings kommun jobbar nu aktivt för att få människor att bo och röra sig centralt i framtiden. Man söker ju nästan 50 miljoner kronor från Naturvårdverket för olika projekt för att få ner utsläppen av växthusgaser. Och några miljoner av dom ska gå till information om att leva miljövänligt. Och då visar man gärna på ombyggnaden av Munksjön med plats för bostadshus mitt i stan som ett exempel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista