Foto: Hasse Holmberg/PrB

Hårda ekonomiska bakslag för länets kommuner

Det ser ut att bli ett mörkt år för kommunerna i vårt län. Minskade skatteintänkter, indragna stadsbidrag och eftersläpande underskott är några av orsakerna. I Vetlanda ska man hantera ett underskott på över 30 miljoner kronor.

Vetlanda ska spara 15 miljoner under året och ändå kommer ha ett underskott vid årets slut på drygt 15 miljoner.

I Vetlandas fall har underskottet tre orsaker. De dras med underksoott sen tidigare, skatteunderlaget har blivit sämre och en del av de stadsbidrag som man räknat med och använt vill regeringen nu ta tillbaka, eftersom den anser att kommunerna har fått för mycket.

Men Vetlanda behöver inte känna sig ensamt. De flesta av ländets kommuner har problem nu. Centerpartisten Åke Johansson, kommunalråd i Jönköping säger att det inte har sett så här mörkt ut sen krisen i början av 90-talet.

Och för många av kommunerna så kom just återkravet av stadsbidragen som en extra kalldusch. Alla kommuner ska betala tillbaka 200 kronor per invånare för pengar de fick i samband med pensionsreformen. För till exempel Jönköping innebär det drygt 24 miljoner, Värnamo och Nässjö drygt sex.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista