1 av 2
Eleverna är inte nöjda med skolmaten i Anneberg. Foto. SCANPIX
2 av 2
Johnny Eriksson. Foto: Joel Winqvist/SR
ANNEBERG

Barnen protesterar mot skolmaten

Barnen som går i årskurs sex på Annebergs skola utanför Nässjö är så missnöjda med sin skolmat att de nu tillsammans med sina föräldrar har skrivit ett klagobrev till kommunen.
- Maten har blivit sämre, den är inte god, säger en elev till Nyheterna.

Mat som serveras när den fortfarande är rå, hårda makaroner, potatis som antingen är för hård eller så är den överkokt å dessutom stora fettklumpar i de olika såserna. Ja, det här är bara en del av de synpunkter som några av åk 6-eleverna på Annebergs skola skriver i brevet till kommunen. Men det är inte bara synpunkter på själva maten i sig som kommer fram, det är också kritik mot att den allt för ofta inte räcker åt till alla barnen.

Så här har det sett ut för en del elever under hösten. För inför den här terminen flyttades mattillagningen från skolan till servicehuset Björkliden som också ligger i Anneberg. Det är på Björkliden som själva huvudrätten tillverkas och sen transporteras den lilla biten till skolan. Men vissa tillbehör som potatis och pasta fixas fortfarande på skolan. Detta gör att Johnny Eriksson, som är en av de som har hand om skolmatsfrågorna på Nässjö kommun, blir förvånad när han läser brevet från de kritiska eleverna.

Men brevet verkar nu ha fått effekt för i dag, måndag, kallade kommunen till möte tillsammans med kökspersonal, skolan rektor och så barnen själva.

På mötet fick elever ställa frågor och ansvariga fick bemöta kritiken som bland annat handlar om att potatisen är för hård och pastan för mjuk.

Kommunens kostchef Britt-Marie Sander säger till Nyheterna att det var viktigt att träffa eleverna, men att det inte finns planer på att tillaga maten annorlunda framöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".