Efter mink-attackerna

Stor oro för fler attacker

Rädslan för nya aktioner är stor bland minkfarmarna i länet. De senaste veckorna har två minkfarmer i Skillingaryd och Vaggeryd utsatts för aktioner av djurrättsaktivister där totalt över 20 000 minkar har släppts ut.

Jimmy Åsberg arbetar på en av de drabbade minkfarmerna.

– Jätteoroliga, här nu innan pälsningen och så vidare. Vi har ju observerat saker och ting, vi bevakar och så. För den delen är vi lugna men att det kan hända mer saker är helt självklart.

Just nu lägger Jimmy Åsberg och hans kollegor mycket tid på att samla in så många som möjligt av de 18 000 minkar som släpptes ut från farmen, natten till den fjärde oktober.

Inom kort ska många av minkarna slaktas och flås på sina pälsar och Jimmy Åsberg är därför rädd att djurrättsaktivister ska göra ett nytt försök att frita minkarna innan dess.

Polisen patrullerar nu flitigare i området nattetid och enligt polisens förundersökningsledare Göran Magnusson så finns det en tydlig hotbild mot minkfarmarna i nuläget.

– Man kan aldrig utesluta att det kommer nya attentat. Det finns alltid en hotbild när det gäller minkfarmer. Nu följer vi upp de tips vi fått in från allmänheten säger förundersökningsledare Göran Magnusson.

En grupp som kallar sig för Djurens befrielsefront har tagit på sig de båda tidigare attentaten.

Håkan Montelius

hakan.montelius@sr.se
036-215 66 49

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista