Foto David Westh/Sveriges Radio.
Jönköping

Satsning på skolan i budget

 Gymnasieskolans besparingar dras tillbaka, fler datorer till eleverna i grundskolan och mindre barngrupper är något som utlovas av de styrande partierna i Jönköping, visar en granskning av den budget som presenteras senare i dag.

Flera satsningar kommer att göras på skolan i Jönköping kommande år.

Det är en försiktig bedömning av ekonomin som politikerna gör i stadshuset i Jönköping. Arbetslösheten sjunker sakta och ekonomin återhämtar sig på sikt. Därför är också förslagen från den borgerliga alliansen och miljöpartiet tillbakahållna. Men det finns en rad nyheter som kommer att presenteras senare i dag men som Nyheterna redan har läst.

De tidigare besparingarna på gymnasieskolan återställs och tolv nya miljoner puttas in. Dessutom ska man ösa in bärbara datorer i grundskolan, men en till varje elev har man inte råd med.

Nu lovar också alliansen och miljöpartiet att få ned barngrupperna inom förskolan, något man nu lovat i flera år utan att något hänt, men det tar några år innan målen är nådda.

Som en extra känga åt Sverigedemokraterna som nu tagit sig in i fullmäktige, satsar de fem partierna på att förbättra integrationen med utökade tjänster men också 300 000 kronor till en satsning på invandrartäta Österängen.

Jönköpings kommun ska även rekrytera flera nya tjänster, en person anställs för att få fler att åka kollektivt, en för att marknadsföra Jönköping bättre.

Dessutom anställs två nya fritidsledare för att stärka upp fritidsgårdarna

En frivilligcentral införs som tidigare utlovat för att öka samarbetet med frivilligorganisationerna

Men kommunen vill bygga också. Huskvarna kan få ett nytt kommunhus på Madängen och det utlovade nya idrottshus vid Västra torget för 30 miljoner, har nu satts upp på listan.

Med hjälp av sponsring ska ishallen Smedjehov i Norrhammar rustas upp.

Men kommunen håvar också in nya pengar från invånarna med höjda p-avgifter men också dyrare vattentaxa.

Men man sänker taxor också. Avgifterna för trygghetslarmen halveras.

Det är något av satsningarna som presenteras senare i dag.

Men vem som nu ska införa allt det här, är fortfarande oklart. Fortfarande kärvar förhandlingarna om vem och vilka som ska styra Jönkpings kommun efter valet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".