Jönköpings län

Tuffare för handikappade - Vivi utan p-tillstånd efter 21 år

2:00 min

Kommunerna i länet har blivit tuffare när det gäller att bevilja parkeringstillstånd för funktionshindrade. Det märks inte minst på Länsstyrelsen, dit många nu överklagar besluten.

Vivi Sandberg i Värnamo har haft ett parkeringstillstånd för rörelsehindrade i 21 år men nu får hon alltså inte något nytt tillstånd.

- Jag blir så arg och ledsen, säger hon.

Två gånger i veckan åker hon till vårdcentralen för att lägga om sina bensår.

- Jag får ställa mig i något hörn och sedan om jag kan gå in vet jag inte, säger hon, säger Vivi Sandberg.

Men hon är inte ensam om att få avslag, hittills i år är det 25 stycken personer som har överklagat kommunernas beslut

För två år sen, 2008, var det fyra stycken som överklagade. Det är alltså en stor ökning på bara två år.

Det är så att man har gjort reglerna tydligare sen förra året vilket har lett till att kommunerna och länsstyrelsen har blivit hårdare i sin bedömning att dela ut parkeringstillstånden till rörelsehindrade.

Enligt Transportstyrelsens nya förtydligande är det så att du som kör bil själv och kan gå mer än 100 meter,  med eller utan hjälpmedel som käpp eller rulator,  inte kan få ett tillstånd.

Dessutom om du som passagerare kan sitta och vänta på skjuts själv har du heller inte rätt till ett parkeringstillstånd.

Bengt Josefsson är chef på rättsavdelningen på Länsstyrelsen i Jönköping, han säger att han förstår de drabbade men att det är Transportstyrelsens bedömningar som gäller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista