1 av 2
2 av 2
P-O Toftgård (C). Foto Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio.
Nytt samarbete

Maktskifte i Vaggeryd

Centern om sidbytet
1:04 min

Det blir ett maktskifte i Vaggeryds kommun. Vid en presskonferens tidigare idag meddelade Centerpartiet att de tänker samarbeta med Socialdemokraterna.

Inget av blocken fick egen majoritet efter valet i Vaggeryds kommun och nu väljer alltså Centerpartiet att överge samarbetet med Alliansen och istället gå samman med Socialdemokraterna.

– Beslutet blev att vi kommer att bygga en valplattform med Socialdemokraterna i Vaggeryds kommun säger P-O Toftgård som varit Centerpartiets förhandlare.

På vilka grunder bestämde ni det?

– På de önskemål som våra medlemmar har gett förhandlingsdelegationen i uppdrag att genomföra. Bland annat är det de hjärtefrågor vi har när det gäller skola, barn och ungdom. Skola, äldrevård och så vidare. Näringslivsfrågor har också varit viktiga.

Men nu spräcker ni Alliansen i Vaggeryd.

– Ja, Alliansen hade ju inte i Vaggeryds kommun fått någon egen majoritet och det har också varit en viktig fråga att vi måste kunna jobba långsiktigt under den här valperioden för att få en positiv utveckling för Vaggeryds invånare.

När det gäller inflytande i kommunen kommer Centern vara representerade i samtliga nämnder, styrelser, arbetsutskott och beredningar men samtidigt har man givit ordförande- och vice ordförandeposter till Socialdemokraterna.

Socialdemokraternas Berry Lilja ser nu fram emot fyra år vid makten.

– Det är klart att vi är jätteglada, vi har tidigare arbetat med Centern och har goda erfarenheter av det säger Lilja.

Men Bengt Dahlqvist, som suttit som moderat kommunalråd den senaste perioden, har inte lika höga tankar om Centerpartiet i Vaggeryd.

– För mig var det inte helt överraskande för de har ju hoppat lite in och ut i olika frågor, men det är klart att jag tycker det är ganska trist säger Dahlqvist.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".