Må bra av att koppla av på landet

Spa och hälsohem i all ära men nu finns det ett nytt koncept för alla som vill stressa av. Det kallas för ”Naturlig laddning” och har arbetats fram av bland annat lantbrukarnas riksförbund LRF och länsstyrelserna i Småland.

Det handlar om att på särskilt certifierade gårdar kunna gå på guidade skogsutflykter, delta i lugnande aktiviteter som till exempel qi gong eller paddling, bada i trätunna eller bara njuta av naturens egna ljud. Forskning på bland annat Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp har visat att det är bra mot stress att vistas i naturen. Det bidrar till att öka koncentrationsförmågan och påverkar såväl puls som blodtryck i positiv riktning. Idag finns 8 gårdar som satsat på det här konceptet i Småland och på Öland. På LRF ser man ”Naturlig laddning” även som ett av de nya sätt som finns att utveckla landsbygden på.

- Det handlar om att hämta näring ur jorden mer på ett psykiskt plan, enligt Karin Abrahamsson, projektledare på LRF.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista