Ola Rosander, vd för Vetab. Foto: Dan Segerson/SR

Nytt kraftvärmeverk i Vetlanda

Största kommunala investeringen någonsin
2:01 min

I kväll väntas fullmäktige i Vetlanda ta beslut om den största kommunala investeringen någonsin i Vetlanda kommun. Ett bygge som väntas kosta närmare 300 miljoner kronor.

Om allt går enligt planerna ikväll och fullmäktige säger ja kommer Vetlanda ha ett helt nytt kraftvärmeverk för 275 miljoner kronor, färdigt att tas i bruk hösten 2012. Det kommer att se ut som en stor kub.

 -Det kommer bli an ganska hög byggnad, säger Ola Rosander, vd för Vetab.

Nuvarande anläggningar gamla med låg kapacitet och dessutom eldas de delvis med olja. Det nya verket blir ett kraftvärmeverk som ska leverera både elström och varmvatten till fjärrvärme. Det ska ge större inkomster och bättre ekonomi.

Verket ska framför allt eldas med biobränsle, men även avfall, dock inte hushållssopor. Det kan handla om byggavfall i form av rivningsvirke eller emballage.

Den politiska enigheten är ganska stor att verket behövs men lokaliseringen har diskuterats. Förslaget är att det byggs vid det gamla, centralt på Stickan-området. Enligt Ola Rosander har man undersökt andra placeringar men de är inte realistiska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".