1 av 2
2 av 2
Många oroliga föräldrar hade samlats på informationsmötet om Öreryds skola.

Oroliga föräldrar slåss för barnens skola

Ett hundratal oroliga föräldrar mötte igår tjänstemän och politiker från Gislaveds kommun i Öreryd.
Barn- och utbildningsnämnden i kommunen måste spara och oron för att ännu en liten skola i glesbygden ska läggas ner, nämligen deras egen i Öreryd, gjorde att församlingslokalen i Öreryd knappt räckte till.

Men det råder delade meningar kring hur befogad deras oro är.

Gislaveds kommun har tagit fram ett diskussionsunderlag eftersom kommunen, liksom många andra kommuner, lider av att det föds för få barn. I år föds det 20 procent färre barn än för några år sedan.

I underlaget finns en rad olika alternativ till hur kommunen ska reda upp situationen, minskat elevunderlag innebär att barn- och utbildningsnämnden får minskade intäkter på runt 20 miljoner kronor.

Ett av alternativen, och det som befolkningen i Öreryd är mest rädda för, är att deras skola stängs och att barnen får åka till Hestra.

Men Bo Kärreskog, socialdemokrat och ordförande i barn- och utbilndingnämnen tror att deras oro är obefogad och menar att skolan förmodligen kommer att bli kvar - om än i en mindre skala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista