Lantbrukare kan få djurförbud efter vanvård

En lantbrukare i Nässjö kommun lät en ko ligga och tyna bort i två veckor efter att kon kalvat. Det upptäcktes av djurskyddsinspektörerna och nu vill kommunen att lantbrukaren ska få djurförbud.

När inspektörerna kom på ett oanmält besök för drygt en vecka sedan fick de se det som föranledde dem begära att länsstyrelsen förbjuder lantbrukaren att ha några djur nämligen en ko som inte kommit på benen två veckor efter kalvning. Kon var mycket mage, hon hade också mycket svåra liggskador när hon avlivades.

Totalt finns ungefär 60 nötdjur på gården och miljönämnden har hade haft kontakt med lantbrukaren hela vintern och påpekat andra brister som man lagt märke till  bland annat att många djur var väldigt magra och att kor som kalvat fått för lite mat och att lantbrukaren själv verkat vara oförstående för hur djuren haft det.

Nu är det upp till Länsstyrelsen att besluta om den här lantbrukaren ska få behålla rätten att ha kvar sina djur

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista