1 av 2
DO stämde Vetlanda kommun. Men i dag ogillade Eksjö tingsrätt åtalet. Arkivfoto: Håkan Montelius
2 av 2
VETLANDA

Styvpappan: "Ett stort bakslag"

Ralf Novak Rosengren: ”Vi överklagar”
0:49 min

Vetlanda kommun får rätt mot DO.
De har inte gjort för lite för att stoppa diskrimineringen av två romska barn som gick i Kvillsfors skola. Det framgår av domen från Eksjö tingsrätt i dag.

Vetlanda kommun stämdes av Diskrimineringsombudsmannen eftersom DO menade att de inte gjort tillräckligt för att stoppa diskrimineringen av de två romska barnen som gick i Kvillsfors skola.
- Ett stort bakslag. Det visar ju bara hur diskrimineringen är mot romer i Sverige, säger Ralf Novak Rosengren som barnens styvpappa.

Men på torsdagseftermiddagen kom domen där Eksjö tingsrätt ogillar åtalet.  De menar att den utredning som gjorts inte ger något stöd för att barnen varit utsatta för trakasserier. Enligt tingsrätten har skolan aldrig bagatelliserat de händelser som förekommit och man reagerar på att DO aldrig besökt skolan eller samtalat med barnens lärare.
- Vi har haft flera överläggningar med rektorn. Men så här ser ofta skolärenden ut, Katri Linna som är ombudsman på DO.

Den friande domen är något som gläder Vetlandas skolchef Hans Svensson.
- Man har levt under en väldig press och blivit ifrågasatt så nu känns det som en lättnad. Att få bekräftat att vi gjort det vi skulle göra, säger han till Nyheterna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".