MULLSJÖ/JÖNKÖPING

Flest åker fast på Mullsjövägen

1:46 min

Vägen mellan Mullsjö och Jönköping är en av de vägsträckor i landet där risken är störst att åka fast i en hastighetskamera. Däremot är det nästan riskfritt att köra förbi kamerorna i de södra länsdelarna.

Här, till exempel, utmed 26/47, mellan Mullsjö och Jönköping kör runt 56 000 bilar om dagen. Det är den vägsträcka i länet, av de som har hastighetskameror längs vägen, där det är som mest trafik. Det är också en av de vägsträckor i länet där bilisterna är ganska duktiga på att hålla hastigheten. Bara 4,5 procent gasar på för mycket.

Men trots det är det den vägen där polisen bötfäller flest fartsyndare. Över hälften av alla i länet som hittills i år åkt fast för fortkörning i någon kamera har fotograferats i någon av kamerorna längs den vägen.

Det är stora skillnader på om du åker dit eller inte beroende på vilken väg du kör. Mellan Bredaryd och Anderstorp är det nästan riskfritt att gasa på, bara en knapp halv promille åker dit i år - 25 personer.
- Ser vi att medelhastigheten far iväg på någon sträcka försöker vi kraftsamla på den sträckan, säger Anders Drugge på Rikspolisstyrelsen.

26/47:an mellan Mullsjö och Jönköping är både olycksdrabbad och har många pendlare. Och om hastigheten skenar i väg, då får kamerorna vara på oftare.
- Det är tanken, vi försöker följa utvecklingen på sträckningen, säger Anders Drugge.

Som vi berättade i morse är det ändå väldigt, väldigt få som i själva verket åker fast. Totalt sett i Jönköpings län - en och en halv promille hittills i år.

Har du nu då oturen eller hur man nu ska se på det att få en bot så ska du ha ett kuvert i brevlådan inom två veckor säger Anders Drugge.

Pernilla Arvidsson

pernilla.arvidsson@sr.se
036-215 66 27

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista