Undersökning om möglande färg oroar

Beslutet om vilken färg man ska välja har blivit extra svårt sedan Folksam nyligen presenterade resultatet från en test som visade att de allra flesta färger på marknaden snabbt möglar.

- Det är är nåt som folk bryr sig om. Man försöker hitta en färg som gör att man slipper de svarta mögelprickarna, säger Margareta Olsson, byggnadsantikvarie på länsmuséet i Jönköping. Det var efter det att Folksam presenterat en test som visade att bara en av Sveriges 40 mest sålda utomhusfärger klarade sig från att började mögla efter två år som diskussionerna om utomhusfärger tog fart. Färgbranschen reagerade bland annat starkt och menade att Folksams tester utförts på ett tvivelaktigt sätt. Om man vill vara riktigt säker på att man fått en bra färg ska man välja färger baserade på ren linolja som har naturliga pigment, enligt Margareta Olsson.
-Sådana färger till och med bygger upp träpanelens struktur, menar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista