1 av 2
Foto: Peter Jernberg
2 av 2
Foto: Peter Jernberg

Konst värd åtskilliga miljoner försvunnen

Afrikansk konst värd miljonbelopp har försvunnit från Per Brahegymnasiet i Jönköping. Den här konsten är mycket ovanlig, men har legat bortglömd på skolans vind i många år.

På Per Brahegymnasiets vind ligger de mycket värdefulla och unika konstföremålen från Kongo. Det handlar om afrikansk konst med runt 100 år på nacken som missionären och läkaren George Palmér skänkte till skolan redan 1928.
Konsten är mycket ovanlig idag eftersom museerna i Kongo skövlats i omgångar och föremålen spridits för vinden. Och  sedan 50-talet har föremålen fått ligga oanvända på vinden på Per Brahegymnasiet. 

Och det var när Gabriella Bonis på länsmuseet gick igenom konstföremålen som hon upptäckte att det fattades flera föremål. 
-Det är ju inte troligt att vi får tillbaka de föremål som redan är borta, men det är viktigt att man tar hand om det som finns kvar nu, säger hon.
Det fattas bland annat fetischer, som var och en kanske är värd miljonbelopp på marknaden.
Rektorn på skolan, Per Sundelin säger att man nu ska undersöka om det verkligen stämmer att det fattas föremål, sedan ska man se till att förvara konsten säkrare.
-Man hajar ju till när man får höra vilken värdefull konst som finns på skolan, utan att man vet om det, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista