Stenberga kyrka. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio
Vetlanda

De vägrar stänga kyrkan

Ulrica Segehem: ”Vi blev ganska förskräckta”
1:50 min

Nu kommer reaktioner mot beslutet att stänga flera kyrkor i Vetlanda kommun. Som vi berättat tidigare ska kyrkorna mögelsaneras. Men församlingsborna i Stenberga tänker överklaga.

– Vi blev förskräckta av beslutet att stänga, samlade ihop föreningarna, gick igenom det hela och bestämde oss för att överklaga, säger en av församlingsborna Ulrica Segehem.

Det är sex kyrkor i Bäckseda/Korsberga pastorat som ska stängas på grund av mögelskador. Det har kyrkonämnden beslutat. En av kyrkorna är den i Stenberga. Att kyrkan ska stängas har fått föramlingsborna att gå i taket och man accepterar inte beslutet - kyrkan är viktig för bygden.

Nu tänker man agera, dels överklaga beslutet och dels se om de själva kan göra något för att hjälpa till att åtgärda de mögelproblem som finns. För trots möglet så är inte Stenbergaborna oroliga för att fortsätta besöka kyrkan, säger Ulrica Segehem.
– Ingen av oss har märkt av någon dålig luft.

Skulle kyrkonämnden ändå stå fast vid sitt beslut, så tror Ulrica Segehem att Svenska Kyrkan kan komma förlora många medlemmar i Stenberga.
– Det känns ju väldigt konstigt att betala kyrkoskatt till en kyrka som möjligtvis inte finns, så jag tror det är många som skulle gå ur i så fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".