Ulrika Ljungdahl är kriminalvårdsinspektör vid frivården i Jönköping. Foto: Kajsa Hallberg/SR
JÖNKÖPING

Så ska kriminella ungdomar få jobb

Kriminalvården: ”De behöver en ny chans”
1:54 min

Vill du anställa någon som varit kriminell? Det hoppas man nu i Jönköping. För i dag dras ett nytt projekt i gång för att dömda ungdomar ska kunna komma in på arbetsmarknaden och få ett riktigt jobb.

Det är där som Krami-projektet kommer in i bilden. Det drivs av Arbetsförmedlingen, socialtjänsten och Kriminalvården i Jönköping. Målet är att få kriminella - eller före detta kriminella - ungdomar på arbetsmarknaden. Projektet finns redan på ett 15-tal ställen i landet.

Målsättningen i landet - liksom i Jönköping - är att fyra av tio ska börja studera eller få ett riktigt jobb. I dag drog projektet i gång i Jönköping med fyra deltagare. Andreas Appelberg är sektionschef för Arbetsförmedlingen.

- Vi kommer stötta dem, kompetensutveckla dem och lära dem spelreglerna på arbetsmarknaden.

De som är med är ungdomar upp till 30 år. Men det finns krav på deltagarna som måste följas.

- Man ska vara drogfri och ha en vilja att förändra sitt liv. Vi satsar ju mycket på de här individerna, säger Andreas Appelberg.

Det som satsas är tre heltidstjänster som under ett år ska coacha 30 ungdomar. Men trots kostnaden ser de inblandade stora vinster med projektet. För att få ett jobb skulle betyda mycket för deltagarna.

- Har man gått arbetslös ett längre tag och inte haft sysselsättning betyder det oerhört mycket att komma in i ett socialt sammahang och få känna sig behövd, säger kriminalvårdsinspektören Ulrika Ljungdahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".