1 av 2
Amanda Svenningsson går andra året på Mullsjö innebandygymnasium. Foto: Joel Winqvist/SR
2 av 2
Robert Eliasson är rektor på Mullsjögymnasiet. Foto: Joel Winqvist/SR

Mullsjögymnasiets framtid avgörs idag

Elev: "Mullsjö skulle dö ut"
2:11 min

I dag ska kommunfullmäktige i Mullsjö fatta beslut om Mullsjögymnasiets framtid. Skolans rektor Robert Eliasson och många elever på det populära innebandygymnasiet är nu oroade över vad en eventuell nedläggning kommer att föra med sig.

Frågan om Mullsjögymnasiets vara eller icke vara är nu inne i sitt slutskede.

Från och med nästa års hösttermin sätts riksdagens nya gymnasiereform i verket vilket innebär högre krav och regler för landets idrottsgymnasier. Och för några veckor sedan kom det slutgiltiga beskedet att gymnasiet inte fick det certifikat som krävs för att vara ett nationellt idrottsutbildningsgymnasium.

Innebandyförbundet menar att gymnasiet egentligen uppfyller alla kriterier som krävs för att få ett certifikat men motivet som Mullsjö har fått är att de är placerade för nära Sanda innebandygymnasium i Huskvarna (som fått certifieringen) som i sin tur har ett större programutbud och en större koppling mot andra idrotter.

Däremot finns möjligheten att ha ett lokalt idrottsgymnasium där betydligt fler elever har möjlighet att gå eftersom det inte är ett elitförberedande gymnasium. Men intresset för en sån utbildning tror rektor Robert Eliasson inte kan jämföras med hur det är nu.

-På sikt kommer det att märkas när det gäller innebandyutvecklingen lokalt, det är inget snack om det, säger Robert Eliasson.

En av de elever som riskerar att inte få gå klart Mullsjögymnasiet är Amanda Svenningsson. Hon går i årskurs två och var tidigare i höstas delaktig i namninsamlingslista i protest mot den hotande nedläggningen av skolan. Omkring 1800 skrev på. Amanda menar att hon aldrig blivit den spelare hon är idag om hon inte fått möjligheten att kunna träna innebandy på gymnasiet.

-Jag har utvecklats enormt mycket här och det känns som om Mullsjö skulle dö ut om gymnasiet lades ner. Det här sätter Mullsjö på kartan och det är många som söker hit eftersom det är ett av av världens bästa innebandygymnasium.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".