1 av 2
2 av 2
Advokat Håkan Jansson och Peter Rosendahl efter slutpläderingen. Foto Mattias Sundler/Sveriges Radio.
Habo finans-kraschen

Åtta års fängelse för Rosendahl - krav från åklagaren idag

Därför vill åklagaren ha fängelse
2:11 min

Åklagaren yrkade på åtta års fängelse för Habo finans förre VD Peter Rosendahl. Det stod klart när slutpläderingen hölls idag i den flera veckor långa rättegången.

Peter Rosendahl har gjort sig skyldig till grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott enligt åklagare Bengt Svensson, som förutom ett åttaårigt fängelsestraff också vill att Rosendahl ska straffas med näringsförbud i tio år.

– Han har lurat en väldigt massa människor, det handlar om stora belopp totalt sett. Sedan har han lurat två kontrollfunktioner i samhället som till exempel det här med Finansinspektionen och tillstånd därifrån. Det är sådant som jag tycker ska bidra till ett högt straffvärde säger åklagare Bengt Svensson.

Han vill också att Rosendahl häktas - med motiveringen att det finns en risk att han flyr landet eller startar en liknande verksamhet som den i Habo Finans. Den begäran avslog dock tingsrätten.

Åklagaren anser att det är uppenbart att Peter Rosendahl varit medveten om att han lurat människor och just det faktum att det handlat om mestadels privatpersoner i olika åldrar - där även barns besparingar har investerats - gör det mer allvarligt. Dessutom har han lurat statliga verk som Finansinspektionen, Skatteverket och Bolagsverket.

Peter Rosendahl själv ville idag inte kommentera åklagarens yrkanden men hans försvarare, Håkan Jansson, tycker ändå att åtta års fängelse är väl hårt.

Skandalen kring det lokala finansbolaget uppdagades ju för snart fyra år sedan

Åklagaren yrkade även på fängelse för företagets styrelse, i det fallet vill åklagaren se tre års fängelse samt fem års näringsförbud.

Styrelsens advokater vill att deras klienter ska frias helt. Dom faller 2 december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".