Klämdes fast i valsmaskin - nu ställs en av cheferna inför rätta

I dag ställdes en av cheferna på Trelleborgsägda gummifabriken i Värnamo inför rätta som ansvarig för en svår arbetsplatsolycka hösten 2001.
Då fick en anställd, Anette Ångqvist livshotande skador, när hela kroppen drogs in i en valsmaskin och snurrade 34 varv.

Anette Ångqvist, som fortfarande inte är helt återställd, säger till Nyheterna, att hon var övertygad om att dö, när hon klämdes fast. Men hon överlevde och räddades tack vare att arbetskamrater upptäckte att en fot stack fram ur den rulle med tyg och gummi som hon fastnat i. En arm var bruten på tre ställen, en lunga punkterad av revbensbrott, korsband och ledband var avslitna i ett knä och i ena foten och först efter tre dygn vaknade hon upp på sjukhuset i Värnamo. Det var genom att helt enkelt räkna antalet lager med tyg som kvinnan var inlindad i som man senare kunde konstatera att hon snurrat runt 34 varv i valsen.
En divisionschef på gummifabriken har åtalats för arbetsmiljöbrott och vållande till Anettes skador. Vice chefsåklagare Stefan Edwardson hävdade när rättegången inleddes, att det är chefen som är ansvarig för olyckan för att han inte sett till att arbetarna informerats tillräckligt om riskerna vid maskinen och för att skydden varit för dåliga. Men chefen förnekade brott och ville lägga ansvaret på andra, längre ned i organisationen.
Rättegången fortsätter om ett par veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista