Länets företag pessimistiska om konjunkturen

Många av länets småföretag trodde att konjunkturen skulle vända uppåt under vintern och våren. Men i stället har nergången i många branscher fortsatt. Och i den senaste småföratagarbarometern för länet lyser besvikelsen igenom.

Småföretagarbarometern har genomförts varje år sedan 1985, som en slags mätning på hur läget är för landets och länets småföretag. Och under de senaste åren har det hela tiden funnits en förhoppning om att nästa halvår kommer vändningen.

Men förhoppningarna har hela tiden kommit på skam, och det slår igenom i den senaste mätningen. Bland annat har Jönköpings läns småföretag rasat från första plats till sista när det gäller förväntningarna på konjunkturen det kommande året.

Orderläget för framför allt tillverkningsindustrin har också försämrats under det senaste året, och omsättningen för tjänsteföretagen går ner. Däremot ökar sysselsättningen kraftigt, men eftersom få företag har planer på att anställa fler kommer den kurvan förmodligen att plana ut. Få företag tror att de kommer att växa, och det är framför allt en svag efterfrågan som gör det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".