Jönköping Airport

Dyra konsulter blir ännu dyrare

Peter Jutterström:”Vi blev förvånade”
1:34 min

Den redan hårt förlusttyngda och kommunägda flygplatsen i Jönköping har åkt på en skattesmäll på 700 000 kronor.

Orsaken till skattesmällen är att man inte fick göra skatteavdrag för sina konsulter som planerat. Myndigheterna sa nej och nu måste man vackert betala, konstaterar moderaten Peter Jutterström som är ordförande i Jönköping Airports styrelse.
-Vi fick inte gehör för vår ansökan, och därför måste vi betala fulla sociala avgifter och skatter, säger han.

För att göra det lättare för företag att rekrytera experter, specialister och forskare från andra länder, så kan både arbetsgivaren och arbetstagaren dra av skatt. Det här för att underlätta anställningar av spjutspetskompetens när man inte hittar den i Sverige.

Därför försökte den kommunägda flygplatsen Jönköping airport göra avdrag för sina konsulter, Paul Whelan och Carla Dodd. De är det engelska konsultpar som ska fixa nya flygbolag till flygplatsen och som kostar 200 000 kronor, i månaden! 

Men varken Paul Whelan eller Carla Dodd var så viktiga experter som flygplatsledningen trodde. Forskarskattenämnen har nämligen bedömt att paret varken är den typ av specialist, nyckelperson eller expert som krävs för att få göra avdraget och underkände ansökan.

Nu måste flygplatsen betala tillbaka 700 000 kronor i sociala avgifter och skatter. Även för Paul Whelan och Carla Dodd blir det en skattesmäll. Men styrelseordförande Peter Jutterström tycker det är glasklart att man borde fått göra avdraget

-De är typiska sådana experter som finns på större företag, högskolor och universtitet så vi är förvånade.

-Vi visste ju inte hur nämnden skulle tänka, så det var inte lätt att förutse, säger Peter Jutterström (M).

I och med den här skattesmällen så ökar de redan hårt kritiserade konsultkostnaderna ytterligare från 2,7 till 3,4 miljoner kronor, trots att paret Whelan och Dodd fortfarande inte levererat ett enda nytt flygbolag på passagerarsidan.

De ökade kostnaderna pressar också en redan hårt anstängd budget på den kommunala flygplatsen som kommer att gå med 20 miljoner kronor i förlust i år. Men Peter Jutterström fortsätter försvara konsulterna.

-Tycker vi att vi behöver kompetensen måste vi också betala för den, det är den enkla sanningen, säger Peter Jutterström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".