Skärpta regler efter mutanklagelser i Jönköping

Efter mutanklagelserna mot Jönköpings kommuns tekniska kontor, så beslutade politikerna igår att ta fram nya och skärpta reglerna för hur tjänstemännen ska umgås med kunder och leverantörer.

Ett måste för att allmänheten ska få tillbaka förtroendet för tekniska kontoret, det menar initiativtagaren till de nya reglerna, kristdemokraten Anders Hulusjö.

Till slut tvingas nu politikerna i Jönköping agera efter de ihärdiga anonyma mutanklagelserna mot tjänstemän på kommunens tekniska kontor. Tjänstemän som i anonyma brev anklagas för att gynna och låta sig mutas av en byggföretagare i stan sedan det kom fram att man åkte på semesterresor ihop. Sedan åklagaren lagt ned utredningen om mutor i brist på bevis, så fick tekniske direktören och de anklagade tjänstemännens chef Lars-Åke Holmkvist igår svara på ihärdiga frågor från politikerna i tekniska nämnden. Efter det beslutade politikerna att lägga mutfrågorna till handlingarna utan någon egen utredning.

Samtidigt gav politikerna tekniska kontoret uppdraget att ta fram etiska regler för hur man umgås med kunder och leverantörer för att förhindra att nya anklagelser droppar in och för att upprätta förtroendet hos allmänheten igen. Dessutom ska reglerna för hur byggföretagen får de mindre bygguppdragen i kommunen ses över. En rejäl uppskärpning av reglerna alltså, och med det behövs ingen mer utredning tycker politikerna .

Till sommaren ska de nya etiska reglerna vid tekniska kontoret vara klara

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".