EU-medborgare har rätt till hemtjänst i Sverige

Äldre EU-medborgare som kommer till Sverige har rätt till hemtjänst här, och det kan bli dyrt för kommunerna. Därför har kommunförbundet tillsatt en utredning för att ta reda på hur stort problemet är.

Några som vill tillbringa mer tid i Sverige efter pensioneringen är Ole Havsström och hans sambo Nina Rytterbäck från Danmark på besök i Skillingaryd. Nina och Ole tycker om att titta på konsthantverk och njuta av naturen runt Skillingaryd och vill gärna kunna åka hit när de är gamla också.

Danskar och andra EU-medborgare har alla rätt till hemtjänst i Sverige, eftersom socialtjänstlagen talar om vistelsebegreppet. Där man vistas för tillfället, där ska man kunna få hjälp. Men en så givmild lag gäller inte när vi åker ut.

En del kommuner ser nu det här som ett problem, det visar sig när kommunförbundet håller på och sammanställer en enkät som man skickat ut om just hemtjänsten och också hemsjukvården.  

De kommuner nyheterna pratat med i länet har inte märkt av det så mycket än med tror att det här är något som blir vanligare i framtiden.

Regeringen har också uppmärksammat problemet och tillsatt en utredning. Eventuellt kommer ett förslag på att man ska ha varit här en viss tid här för att kunna få hjälp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista