Skyltar som ungdomarna gjorde innan valet.
1 av 2
Skyltar som ungdomarna på Råslätt gjorde innan valet. Foto: Alexandra Petersson/SR
Johan Rajala.
2 av 2
Johan Rajala projektledare för Unga på Råslätt röstar. Foto: Alexandra Petersson/SR

Fler unga röstade på Råslätt

Valdeltagandet bland yngre på Råslätt i Jönköping har länge legat lågt men det här valet ökade andelen som gick och röstade med fem procentenheter. Johan rajala har sen i våras drivit ett projekt för att få just förstagångsväljarna att rösta och han är glad över resultatet.

I förra valet 2006 var det 65 procent av de röstberättigade förstagångsväljarna på råslätt som röstade - ett av dom lägsta valdeltaganden i hela Jönköpings län. Men det här valet ökade siffran med fem procent - det var drygt 70 procent som röstade den här gången.

Och kanske var det delvis tack vare det projekt som Johan rajala är ledare för och som drivits av Råslätts Sportklubb.

– Jag tror att våra engagerade ungdomar har haft en viss påverkan och fått andra ungdomar att rösta.

 

Sverigedemorkaterna kan också ha ökat intresset för att rösta på just Råslätt tror han. Många av hans muslimska kompisar gick och röstade bara för att inte släppa fram SD som dom upplevt som ett islamfientligt parti:

Men även om 70 procent valdeltagande är bättre än föut så är inte Johan rajala helt nöjd - han hoppas på ännu fler röstade nästa val och tanken är också att projektet ska pågå ända fram tills dess:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".