Psykiatriläkare i Jönköping kritiseras av socialstyrelsen

Den läkare på psykiatrin på länssjukhuset Ryhov i Jönköping som anmälts av ett föräldrarpar för att han inte dokumenterat sina samtal med deras dotter, kritiseras nu av Socialstyrelsen. Däremot går man inte vidare med ärendet.

Det var i februari i år som ett föräldrapar anmälde till Socialstyrelsen att den läkare som behandlade deras psykiskt sjuka dotter inte dokumenterat sina samtal med henne. De menade att läkaren bara skrivit ut mediciner åt henne när hon bett om det. Och verksamhetschefen på psykiatrin, Hans Arvidsson, han menade då att det stämde, att läkaren inte gjort tillräckliga journalanteckningar.

Läkaren själv har hela tiden hävdat att han varit medveten om att han gjort fel när han inte dokumenterade samtalen, men han har påstått att det varit för att patienten själv bett om det och för att han ville att hon skulle få förtroende tilll honom.

Idag kom socialstyrelsens beslut i ärendet. Och där skriver man att läkare gjort fel som inte dokumenterat samtalen och att han därmed brutit mot patientjournallagen. Enligt Socialstyrelsen finns det också vissa brister i dokumentationen av vilka läkemedel läkaren skrivit ut till henne.

Utöver den här kritiken så vidtar man inga ytterligare åtgärder mot läkaren. Läkaren har vid två tidigare tillfällen blivit ålagd påföljder, då från Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".