Värnpliktig med nazistisk propaganda sparkas

En värnpliktig vid Ing 2 i Eksjö har fått avsluta sin militära utbildning sedan det framkommit att han haft nazistisk propaganda med sig på logementet.

Den värnpliktige stängdes av i februari sedan andra värnpliktiga berättat att han under två månaders tid spelat CD-skivor med nazistiskt budskap och visat videofilmer med nazistisk propaganda för andra värnpliktiga.

Vid en skåpsvititation påträffades CD- skivorna och videofilmerna och den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten Must kontaktades då omedelbart.

Den har till uppgift att att se till personer som inte passar inom försvaret sållas bort. Efter en vecka stod det klart att den värnpliktige inte var välkommen tillbaka.

Enligt Peter Tingvall, som är major och ställföreträdande chef på grundutbildningsbataljonen på Ing 2, är det här en ovanlig händelse inom försvaret . Han säger också att den värnpliktige antagligen aldrig kommer att vara välkommen att tjänstgöra inom försvaret igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".