1 av 3
I motionen från 2004 krävde Mats Green (M) en mindre politisk organisation. (klicka för större bild)
2 av 3
Mats Green (M). Foto Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio.
3 av 3
Simon Rundqvist (KD). Foto Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio.
Trots fler kommunalråd

Ville ha tajt organisation

Nästa mandatperiod kommer det att bli fler kommunalråd i Jönköpings kommun. Det sker trots att moderaten Mats Green, som nu blir kommunstyrelsens ordförande, själv motionerat om en bantad politiskt organistation.

Det var för sex år sedan som Mats Green skrev sin motion om att minska den politiska organisationen .

Men i de segdragna förhandlingarna om det borgerliga samarbetet så har det krävts nya tjänster för att komma överens.

– Vi utökar ju inte antalet person vad gäller den totala politiken i Jönköping, sedan får man lite andra funktioner.

Men det har ju blivit fler kommunalråd

Det är korrekt att det blivit det säger Mats Green.

Uppgörelsen innebär alltså bland annat att det blir fler kommunalråd. Den innebär också att Green nu tar över ordförandeklubban i kommunstyrelsen, vilket alltså innebär att kristdemokraten Acko Ankarberg därmed maka på sig och istället bli kommunalråd för de mjuka frågorna i kommunen, som skola och äldreomsorg. Centerpartiets Ann-Mari Nilsson förlorar också makt och tvingas gå ned till 75 procent men får fortsatt ansvar för tekniska frågorna.

Som vi berättat tidigare får också två nya kommunalråd plats i rådhuset, det är folkpartisten Anna Mårtensson som får arbeta deltid med kulturfrågor och miljöpartisten Birgit Sievers som får fritidsfrågorna på sitt bord.

Men inte nog med det. För att kompensera oppositionen utökas även deras kommunalrådstjänster med 25 procent vilket innebär ytterligare en ny person i rådhuset.

Kompromissen med alla nya kommunalråd och deltider har tidigare fått kritik för att organisationen blir för rörig. Idag berättade alliansen och Miljöpartiet om detaljerna kring hur Jönköping ska styras de kommande fyra åren.

En nyhet är alltså att man utökar antalet kommunalråd från fem till sju, dessutom tillsätter man ytterligare en tjänst på 60 procent som går till Moderaterna. Syftet med den tjänsten är att hålla ihop de fem partierna i majoriteten och se till att samarbetet fungerar smärtfritt och kommer att tillfalla Peter Jutterström. 

De nya politiska tjänsterna kommer att kosta kommuninvånarna cirka 2 miljoner kronor om året.

Hjärnan bakom ideen med fler kommunalråd är Kristdemokraternas förhandlare Simon Rundquist.

– Vi räknar med att det finns en del besparingar i förslaget också. Utökningen på sextio procent, som ligger utanför kommunalrådsgruppen, där läggs ju en del uppdrag som tidigare varit seperat arvoderade. Så vi ser att det finns besparingspotential också. Sedan är det så att det demokratiska styret måste få kosta, men det får inte kosta hur mycket som helst. Här ser vi att det finns både effektiviseringar att göra och det finns en stärkning av den demokratiska strukturen i kommunledningen säger Rundqvist.

Enligt information som läckt ut tidigare under förhandlingarna skulle Anna Mårtensson få en 75-procentig tjänst och Birgit Sievers 50 procent, men det är oklart om det även blev slutresultatet. Eftersom Centerpartiet tappar 25 procent och oppositionen får 25 procent mer, skulle det totalt ge 1,25 fler tjänster på kommunalrådskansliet i Jönköping, men framför allt ger det minst tre nya ansikten för väljarna att lära känna.

Oppositionen har genom Socialdemokraterna efter Nyheternas rapportering om uppgörelsen redan i förra veckan, sagt att man kommer att motsätta sig den nya ordningen eftersom detta bryter den överenskommelse som alla partier hade innan valet att behålla tre majoritetskommunalråd och två kommunalråd för oppositionen.

I och med uppgörelsen har Moderaterna också tvingats backa från sitt krav på att få ha två kommunalråd.

Här är Jönköpings kommunalråd:

  • Mats Green (M, bl a ledning, näringsliv, ordf KS)
  • Ann-Marie Nilsson (C, bl a stadsbyggnadsfrågor)
  • Anna Mårtensson (FP, bl a kultur, integration, jämställdhet)
  • Birgit Siewers (MP, bl a fritid, folkhälsa)
  • Acko Ankarberg (KD, bl a social, äldre, skola)
  • Elin Lagerqvist (S, oppositionsråd)
  • Ilan DeBasso (S, oppositionsråd)

Dessutom kommer Peter Jutterstöm (M) ha en politisk tjänst på sextio procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".