Samhällets könsroller speglas i vem som får mest hjälp hos socialen i Eksjö

Män som har socialbidrag i Eksjö får mer hjälp av Eksjö kommun är de socialbidragstagande kvinnorna för att förbättra sin situation och komma ut i arbetslivet.  

Det här är ett tecken på att samhällets olika syn på kvinnor och män slår igenom, också inom socialtjänsten. Det menar Margareta Johansson som är socialkonsulent på länsstyrelsen.

Igår berättade vi att de insatser som görs i Eksjö kommun för att personer som uppbär socialbidrag ska kunna få en annan försörjning, riktas främst till män.

Anledningen är att kommunen inriktar sig på att hjälpa personer med personliga problem, till exempel missbruksproblem. Kvinnorna, å andra sidan, har ofta istället ekonomiska problem som främst beror på att många är lågavlönade samtidigt som många är ensamstående med barn. Men de får inte lika mycket hjälp.

Margareta Johansson säger att Eksjö kommun antagligen bara är en spegelbild av hur det ser ut även i andra kommuner.

- Mannen är ofta norm även i de här sammanhangen och även om man gör insatser som man uppfattar som könsneutrala, slår det ofta mot kvinnor, menar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista