Hög hastighet var orsak till den svåra påskolyckan

Utredningen efter dödsolyckan på 31:an strax utanför Jönköping i påskas är nu klar.

Orsaken till olyckan, som krävde fem människors liv var för hög hastighet. Den BMW som kom från Nässjöhållet körde enligt den taxichaufför som blev vittne till olyckan i runt 150 kilometer i timmen. Taxin blev omkörd av BMW:n och när föraren skulle svänga tillbaka in i höger körfält fick han sladd och bilen åkte med bredsidan före över i mötande körfält. En liten renault av äldre modell som kom från Jönköping körde rakt in i den.

Två personer satt i BMW:n som började brinna, och tre i renaulten, och alla fem omkom alltså omedelbart. Ingen av förararna var berusad eller drogpåverkad, och polisen har inte hittat några tekniska fel på bilarna. Båda bilarna var besiktigade.

I dagarna inleddes det planerade arbetet med att sätta upp mitträcke i backen där olyckan inträffade, men det är enligt vägverket oklart om ett mitträcke hade kunnat minska följderna av olyckan i påskas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".