Räddningstjänsten utan chef

Det är akut kris inom räddningstjänsten i Värnamo. Där finns inga chefer. Och för att inte bryta mot lagen så tvingas nu kommunen ta hjälp utifrån.
Lagen säjer att kommunernas räddningstjänster måste ledas av utbildade brandingenjörer. I Värnamo ska det finnas tre stycken, men just nu finns inte en enda. Den ordinarie räddningschefen slutade redan för tre och ett halvt år sedan. Den som har skött jobbet sedan dess är sjukskriven och går i pension om någon månad och den siste brandingenjören slutade för en tid sedan. Så för att inte bryta mot lagen så tvingas Värnamo från och med nästa vecka hyra in jourhavande räddningschef från Nässjö och Vetlanda. Det är brist på brandingenjörer i hela landet, men i Värnamo har situationen förvärrats av politikernas försök att slå samman räddningstjänsten med först Gislaved och Gnosjö å sen med Ljungby i Kronobergs län har alla misslyckats. Miljö- och stadsbyggnadsnämndens ordförande Herbert Johansson säjer till Nyheterna, att hoppet nu står till den konsult som anlitats för att hitta nya chefer. Men det dröjer några månader och under tiden får man lita till hjälp från Höglandet om det brinner i Värnamo.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".