Historiska arv vittrar bort i brist på pengar

Det är inte bara ruinen efter Visingsborg på Visingsö som håller på att vittra sönder i brist på pengar till renovering. Riksantikvarieämbetet har ansvar för hundratals ruiner runt om i landet som nu försvinner bit för bit eftersom man inte får pengar till restaureringar.

Per Brahes gamla Visingsborg från 1500-talet, Kronobergs slott i Växjö, och ringmuren runt Visby är bara några av de hundratals ruiner runt om i landet som just nu håller på att förfalla i brist på pengar.

Riksantikvarieämbetet saknar flera miljoner årligen i sin budget som skulle behövas för att förhindra att stora delar av ett viktigt kulturarv och många turistmagneter håller på att förstöras. Nedvittringar som i efterhand är svårt att göra något åt.

Främst är det rekonstrutioner från 30-talet som nu behöver ses över, men även oroginaldelar av ruinerna behöver stadgas upp. På sina håll är behovet akut, till exempel på Visingsborg där nedfallande stenar är en säkerhetsrisk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista