Barn dog vid förlossning -nu kritiseras läkaren

Ett par i Aneby förlorade sitt barn vid födseln i maj förra året. Nu kritiseras förlossningsläkaren av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Varningssignalerna på att nånting var fel vid förlossningen var tydliga. Fostervattnet var grönfärgat, värkarna svaga och barnets hjärta slog fort. Ändå behandlades inte den 28-åriga Anebykvinnan som en riskpatient när hon skulle föda sitt första barn på Höglandssjukhuset i Eksjö. Ansvarsnämnden kallar omhändertagandet passivt och ger den ansvarige läkaren en erinran.

Personalen borde tagit blodprov på barnet för att se hur det mådde och sen skyndat på förlossningen genom sugklocka eller kejsarsnitt. Men istället så avvaktade man. Det dröjde ett och ett halvt dygn innan Anebykvinnan födde fram sitt barn, som då var livlöst.

Efter den här händelsen så har man jobbat hårt med säkerheten på förlossningsavdelningen på Höglandssjukhuset i Eksjö, enligt Urban Jürgensen, som är chef där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista