Friska företag förebild

För att komma till rätta med dom höga sjukskrivningstalen måste man fokusera mer på arbetsplatser som fungerar. De måste bli förebilder för arbetsplatser där sjuktalen är höga.
Det menar den fackliga paraplyorganisationen TCO.

Idag hölls ett seminarium i Jönköping om hur man går från ohälsa till hälsa på en arbetsplats. Helena Carlestam, projektledare på TCO, menar att det framför allt är maktlöshet som gör människor sjuka.
-Den som inte kan påverka sin arbetssituation mår inte bra, säger hon. Och hon talar om vardagsmakt - att kunna påverka såväl jobb som fritid.
Idag kostar sjukskrivningarna 100 miljarder om året, eller 17 700 per skattebetalare och år. Jönköpings län ligger bra till, här är sjukdagarna något färre per anställd än i landet som helhet.
-Vi kommer att få bukt med sjukskrivningarna, men det krävs att arbetsgivarna inser att god arbetsmiljö är ett sätt att rekrytera arbetskraft, säger Helena Carlestam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista